16 Eki 2012

Uyku Bozukluğu

Uyku Bozukluğu

Uyku bozukluğu; uyku esnasında bilinç dışı dışa dönük tepkiler vermektir. Kişi uykuda olduğundan gösterdiği tepkilerin farkında olmayıp uyku halini sürdürmektedir.
Bu tepkiler her hastada farklı olarak görülmektedir. Kimi hastalar uykuda sürekli konuşur, kimi hastalar yürür, kimi hastalar çığlık atabilir. Bu tepkiler ve davranışlar çevresindekilerin uyarısı ve takibiyle gün yüzüne çıkar, hasta uykuda olduğu için sabah uyandığında hiçbirşey hatırlamayabilir.
Bazı hastalar uykuda çığlık attığı için uyandırılmazsa dakikalarca bunu sürdürebilir, uyandırıldığında konuşup kendisine gelmesini sağlamak istersiniz ve sabah olduğunda bunları da hatırlamayabilir. Bazı hastalar uyanıp yürüyebilir, hatta bazen yemek bile yiyebilir ama bunlar aslında uyku evresinde yaptığı davranışlardır ve bilinçsizcedir. Hastalığın tedavi edilmesi mümkündür, bazen psikolog yardımıyla bazen ilaç tedavisiyle mümkündür. Uyku merkezlerine gidilerek uyku esnasında hastanın seyri takip edilir ve hastalığın neden kaynaklandığı araştırılır buna göre bir tedavi yöntemi uygulanır. Bilinç altı yaşanılan sorunlar, yada çözemediğiniz ertelediğiniz problemler uyku esnasında ortaya çıkıp böyle tepkilere yol açabilir. Bu sebeple böyle bir rahatsızlığınız varsa mutlaka doktor kontrolünden geçmeli ve hastalığınızın sebebinin araştırılıp doğru yöntemle tedavi edilmelidir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder